در انتهاى شرقى خيابان كمال اسماعيل و انتهاى جنوبى خيابان خواجو كه به طرف تخت فولاد (قبرستان اصفهان) و راه يزد مى رود پل زیبا و تاریخی خواجو واقع شده – اين پل بر روى خرابه هاى پل حسن بيك به وسيله شاه عباس دوم صفوى در سال (۱۰۶۵ ه) ساخته شده است. در وسط اين پل براى اقامت موقتى شاه صفوى و خانواده او ساختمان مخصوصى (كه به نام بيگربيكى شهرت دارد) بنا شد كه هم اكنون نيز وجود دارد و طاق هاى آن داراى تزئينات نقاشى است.
نام پل خواجو، تحريف كلمه «خواجه» است كه به مناسبت لقب بزرگان و خواجههای عصر صفوی نام گذاری شده است.
“تارونيه” سياح اروپايى نوشته است كه در دو طرف خيابان اين پل دو خانه وجود دارد كه متعلق به شاه است و رودخانه در هيچ كجا بسترى به اين زيبای ندارد و چون اين محل از همه جا گودتر است همين امر تا اندازهاى شاه عباس را وادار به ساختن اين پل نمود و چون محل گبرها آن طرف رودخانه بوده براى اين كه آنان از خيابان چهار باغ نگذرند براي كوتاه تر نمودن راه اين پل ساخته شد و تاريخ آن ۱۰۵۷ تا ۱۰۷۷ هجرى است. همچنين وقتى كه پل به اتمام رسيد به همان نام حسن بيك ناميده شد. اين پل كه طولش ۱۵۰ متر و عرضش ۱۴ و معبر آن ۵/۷ متر است از سنگ و آجر ساخته شده و ۲۱ جوى و ۲۶ چشمه دارد.
اين پل به منزله سد و از حيث معمارى و استحكام بى اندازه زيبا و بى نظير آن، شامل چهار طبقه و در دو طرف داخلى معبر فوقانى هر طرف ۵۱ غرفه بزرگ و كوچك دارد. طول سنگ هاى اين پل متجاوز از دو متر و امتداد ستون هاى فاصله هر چشمه به سقف
۲۰ متر است جلو هر سقف و ديوار پيش آمدگى و فرو رفتگى وجود دارد اگر تختهاى با اندازه دهانه پل ها بگذارند آب رودخانه بالا آمده و مدتى ذخيره می شود.
در قدیم مواقع جشن و غيره نيز قايق رانى مىنمودهاند. در قسمت شرقى پل طرفين دو صفه مسطح سنگى وجود دارد و در وسط آن دو تقريباً در كف رودخانه سنگرس مفصلى ديده مىشود و چنانچه نوشتهاند درياچهاى وجود داشته كه از فوارههاى آن جستن می نموده است.
در قديم مواقع جشن و غيره نيز قايق رانى مىنمودهاند. در قسمت شرقى پل طرفين دو صفه مسطح سنگى وجود دارد و در وسط آن دو تقريباً در كف رودخانه سنگرس مفصلى ديده مىشود و چنانچه نوشتهاند درياچهاى وجود داشته كه از فوارههاى آن جستن مىنموده است، تا كف رودخانه يازده پله سنگى مىخورد، دو طرف شرقى قسمت پايين پل دو شير سنگى بزرگ از قديم موجود است كه در بى مبالاتى و جهالت افراد خرابي هايى به آن وارد شده است. غرفهها و اطاق هاى وسط پل به همان طرز نقاشى و طلاكارى دوره صفويه باقى است و طبقه بالاى اطاق ها را در چندين سال قبل خراب نمودهاند. پشت بغل هاى اين پل از كاشي هاى خشت هفت رنگ تزيين شده كه متأسفانه در اثر بى مواظبتى و يا تأثير باد و باران همه ساله تعداد زيادى از آنها خراب و از بين رفته بود. از وسط پل در طرفين تالار دو راه پله موجود است كه به وسيله آن دو طبقه زيرين مىتوان رفت و آمد كرد. تاريخ تعمير اين پل مطابق كتيبه كوفى كه در طرف راست جنوبى پل رو به كارخانه نور است در سال ۱۲۹۰ هجرى به سعى نصرالله خان در زمان ناصر الدين شاه قاجار است اطراف پل مانند قدم در ايام بهار و تابستان و روزهاى تعطيل، محل گردشگاه عموم اهالى است و بعضى روزها به حدى جمعيت زياد است كه راه عبور و مرور در طبقه دوم تقريباً مشكل می شود.
تحریریه معماری ارگان می نویسد: از برجستگیها در هنر معماری ساختمان سید علاءالدین، ازاره، سنگهای بینظیر مرمر، کاشیکاری، آیینهکاری، دو جفت در منبت کاری شده، آهوپا کاری (مقرنس کاری) و معرقکاری است. هنر معرقهای لعاب صدفیدار احتمالا از شهرهای اصفهان و یزد به شیراز وارد شده چرا که ساختن کاشیهای معرق و یا مغرق در قرنهای ۹ و ۱۰ هجری برابر با ۱۵ و ۱۶ میلادی به اوج ترقی خود رسید.
به گزارش ارگان معماری:در ساخت سی و سه پل، از مصالح آجر در قسمت فوقانی و سنگ در طبقه تحتانی پل استفاده شده است. پل الله وردیخان که در سال 1011 هجری بنا شده است از آثار مشهور اصفهان است که اکثر سیاحان و جهانگردان به توصیف آن پرداخته اند. یکی از خارجیانی که سی و سه پل را در اواخر حکومت قاجارها دیده است درباره آن می نویسد: “این بنای زیبا که با وجود مرور زمان با بزرگی و مشخصات آن سالم مانده است ارزش آن را دارد که برای دیدنش به اصفهان رفت، هر چند احتمالا از کسی هم انتظار نمی رود که برای دیدن شاید باشکوه ترین پل جهان چنین کاری بکند.”
به گزارش پایگاه جامع معماری اَرگان:دانشگاه هنر اصفهان که ابتدا تحت عنوان مدرسۀ فارابی و سپس دانشگاه پردیس شکل گرفت، به ترتیبی مأموریت داشت تا دیدگاه مکتب اصفهان را در هنر امروز بازنمایی کند و در بخشهای معماری، هنرهای تجسمی، مرمت و احیای آثار و هنرهای کاربردی آن را ترویج نماید. بدین ترتیب تلاش نمود تا به تدریج ساختمانهایی را در بافت تاریخی تملک و مرمت و بدین منظور به کار گیرد.
معماران ایرانی به دلیل نگاه عالمانه به اقلیم و علم زیست شناسی، عجایبی حیرت انگیز و ماندگار با عنوان کبوترخانههای ایرانی خلق کردهاند که حقیقتا سزاوار است به آنها به عنوان آثاری برتر از عجایب هفتگانه عالم نگاه کرد.
به گزارش ارگان معماری: مقبره میر بزرگ در شهرستان آمل مازندران (خیابان شهید بهشتی- خیابان مهدیه- خیابان شهید مفتح)، واقع شده و در تاریخ 15 دی 1310 با شماره ثبت 59 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
به گزارش ارگان معماری:مقبره سید امین الدین جبراییل، یا بقعه کلخوران، آرامگاه پدر شیخ صفی الدین اسحق اردبیلی جد سلاطین صفوی است و در روستای کلخوران در سه کیلومتری اردبیل واقع شدهاست. روستای کلخوران نیز گاه به نام این بقعه «کلخوران شیخ» خوانده میشود. بنای بقعه مربوط به اوایل قرن دهم هجری قمری است.
به گزارش ارگان معماری: معماری جالب یک پل – دایراه ای – در سواحل جنوبی و زیبای منطقه مالدونادو کشور اروگوئه این روزها در حالی مورد توجه رسانه ها و بخصوص معماران و طراحان حوزه راهسازی قرار گرفته است.معماری این پل مدور زیبا در اروگوئه برای کسانی که از روی آن تردد می کنند نمایش پانوراما زیبایی را از ساحل دیدنی اطرافش به آن ها هدیه می بخشد.با گجت نیوز همراه شوید.
به گزارش ارگان معماری:وقتی صحبت از گنج می شود اولین چیزی كه به ذهن می رسد، سكه های قدیمی طلا و نقره است. اما گنج و سرمایه واقعی همان در و دیوارها و سبك زندگی و معماری گذشتگان ما می باشد كه در بناهای قدیمی از جمله؛ كاروانسراها وجود دارد. هر یك از خشتها و آجرهای كاروانسراها، یك گنج فرهنگی است كه تاریخ و فرهنگ این ملت را حكایت می نماید. این مطلب گوشه ای از اطلاعات کاروانسرایی زیبا، در شهر نطنز استان اصفهان است.
کاخ هشتبهشت یکی از کاخهای تاریخی موجود در شهر اصفهان و ساختهشده در دوران صفویان است. از کلیه کاخهای باصفا و کلاه فرنگی هائی که در این دوره در کنار چهار باغ احداث شده بود فقط کاخ هشتبهشت باقیماندهاست.سبک معماری این بنا به شیوه اصفهانی است. کاخ هشتبهشت که روزگاری زیباترین کاخ عالم هم نامیده میشد در سال ۱۰۸۰ هجری و به روزگار شاه سلیمان صفوی در نزدیکی باغ بلبل ساخته شد.
به گزارش ارگان معماری:گنبد سلطانیه از آثار مهم معماری ایرانی و اسلامی به شمار می رود از حیث تزیین و بزرگی در دنیا مشهور است به طوری که بنای این گنبد بعد از گنبدهای سانتامارینا و ایاصوفیه سومین گنبد بزرگ دنیاست. این گنبد در شهر سلطانیه استان زنجان قرار دارد و با شماره ثبت 1188 در فهرست آثار میراث جهانی به ثبت رسیده است.
به گزارش ارگان معماری:عمارت هشت بهشت یکی از عمارت های تاریخی موجود در شهر اصفهان و به ساخت رسیده در دوران صفویان است. از کلیه کاخهای با صفا و کلاه فرنگی هایی که در این دوره در کنار چهارباغ احداث شده بود فقط کاخ هشت بهشت باقی مانده است. سبک معماری این بنا به شیوه اصفهانی است.
به گزارش ارگان معماری:مقبره پیر پالان دوز در شهرستان مشهد استان خراسان رضوی، خیابان نواب صفوی، ضلع شرقی حرم امام رضا (ع) واقع شده. این اثر در تاریخ 5 اردیبهشت 1356 با شماره ثبت 1375 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.