مجموعه کاخ های سعد آباد

.jpg)
به گزارش ارگان معماری: یكی از دروازه های ورودی مجموعه كاخ های سعد آباد، در پهنه پر طراوت کوهپایه های توچال و دره سرسبز دربند و در بخش دل انگیزی از شمال شهر تهران با مساحتی حدود صد و ده هکتار قرار گرفته است. سعدآباد از شمال با کوه های البرز، از شرق با گلابدره، از مغرب با ولنجک و از جنوب با تجریش همسایگی دارد.
این منطقه در دوره قاجار محل استقرار و سکونت تابستانی و ییلاق شاهان این سلسه بوده و پس از کودتای 1299 خورشیدی، در وسعتی تازه و الحاق باغ های مختلف به اقامتگاه تابستانی پهلوی اول اختصاص یافت و کاخ و کوشک هایی به مناسبت های گوناگون در جای جای این پهنه بر تافته از درختان کهن و سپیدار و سرو، به فاصله ای از باز مانده بناهای قاجار سر بر آوردند. در دوره پهلوی هجده کاخ کوچک و بزرگ در مجموعه سعدآباد ساخته شد که هر یک عظمت و زیبایی زائد الوصفی از هنر و ذوق معماری ایرانی را به نمایش می گذارند. تمامی این مجموعه پس از انقلاب اسلامی تبدیل به موزه شده است. برخی از عمارت ها به شکل کاخ موزه، مانند کاخ ملت و کاخ سبز، به نمایش گذاشته شده است و برخی دیگر با توجه به ویژگی بنا، تبدیل به موزه شدند.
ورودی های باغ موزه سعدآباد:
1- درب نظامیه كه رضاشاه بیشتر از این در وارد سعدآباد می شد.
2- درب زعفرانیه
3- درب خیابان دربند كه محمدرضا شاه بیشتر از این در وارد كاخ می شد.
4- درب میدان دربند
5 و 6- دو درب در جعفرآباد
7- درب رودخانه
8- درب كاخ سفید
اشیا به نمایش گذاشته در بخش تاریخی نمایشگاه حاضر مولاژی از اشیا به شرح زیر می باشد:
1- دهنه اسب به شكل حیوان اساطیری (بدن شیر، سر گاو با بال عقاب) از جنس مفرغ هزاره اول ق.م منطقه لرستان
2- ظروف سفالی به شكل اسب دوره پیش از تاریخ
3- ظروف سفالی به شكل گاو كوهاندار هزاره اول ق.م به سبك ظروف سفالی مارلیك گیلان
4- بخش از نقش برجسته پلكان شرقی آپادانای تخت جمشید با نقش برجسته كماندار پارسی به همراه صاحب منصب مادی
5- نمونه ای از سر ستون های هخامنشی در مقیاس كوچك به شكل دو گاو پشت به هم كرده
6- ریتون طلایی به شكل شیر بالدار، محل كشف همدان، از دوره هخامنشی
7- مولاژ منشور كوروش كبیر محل كشف بابل (عراق) دوره هخامنشی
8- سردیس سنگی داریوش هخامنشی
9- پیكره فلزی شاهزاده اشكانی از جنس مفرغ
10- مجسمه مفرغی شاهزاده اشكانی معروف به مجسمه شمی
11- سردیس طلایی شاپور یكم ساسانی
12- پیكره سنگی شاپور اول ساسانی
13- بشقاب نقره با نقش بهرام گور در حال شكار در شكارگاه دوره ساسانی
14- ظروف شیشه ای دوره اسلامی
كاخ بهمن پسر غلامرضا ( ساختمان یونسكو ): این کاخ از بناهای دوران پهلوی دوم بوده و از جمله زیباترین ساختمان های مجموعه سعد آباد می باشد، که منزل مسکونی بهمن، پسر غلامرضا پهلوی بوده است. این ساختمان، مجاور موزه مردم شناسی و در کنار درب شمالی دربند قرار دارد. این ساختمان، از سال 1382 به بعد، به دفتر یونسکو در ایران اختصاص یافت و دورانی، مرکز آموزشی مجموعه سعد آباد بوده است.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
كاخ سفید دارای بخشهای زیر می باشد:
1- زیرزمین: موزه مجموعه هنری فرح، سالن سینما، آبدارخانه، انبار ظروف، انبار لباس و رختكن، لباسشویی و تاسیسات.
2- طبقه همكف: سرسرای بزرگ ورودی، اتاق محافظین، رختكن مراجعه كنندگان، تالار پذیرایی، تالار غذاخوری كوچك یا تالار جلسات، دفتر كار شاه، دستشویی خصوصی وی، ورودی سینما و موزه هنری، دفتر كار رئیس تشریفات، دفتر كار وزیر دربار، اتاق انتظار، اتاق بیلیارد و آرایشگاه اختصاصی.
3- طبقه اول: سرسرای بزرگ اصلی، سفره خانه یا تالار غذاخوری تشریفاتی، تالار تشریفات یا پذیرائی رسمی ویژه سفرا، دفتر كار فرح، تالار موسیقی و پذیرایی فرح، اتاق نشیمن خانوادگی، دو آپارتمان جداگانه و اختصاصی شاه و فرح در دو سوی سرسرا شامل خوابگاه، حمام و رختكن.
تالارهای بزرگ تشریفاتی این كاخ به شیوه كاخ های اروپا در دو سده گذشته به ویژه سبك اشرافی فرانسه تزئین شده و از این روی بسیاری از آثار با ارزش هنری این كاخ از عتیقه فروشی ها و حراج های هنری فرانسه خریداری شده است. همچنین هدایای مقامات خارجی و ایرانی به دربار پهلوی بخش دیگری از این مجموعه می باشد.
دو پرده ابریشم و حریر گلدوزی شده با نخ ابریشم، كار دست هنرمندان چین كه در تالار نشیمن طبقه اول قرار دارد مجموعه تزئینات داخلی این اتاق را كه به شیوه شینوازری -سبك تزئینی تقلید چین- می باشد، كامل كرده و جلوه بیشتری به آن داده است. میز تحریر متعلق به ماری آنتوانت ملكه معدوم فرانسه در انقلاب كبیر را نیز شخص فرح از عتیقه فروشی های فرانسه خریداری نموده و به این کاخ آورده. كاخ سفید پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و در سال 1360 خورشیدی با نام كاخ موزه ملت پیش پای ملت گشوده شد.
.jpg)
پس از پیروزی انقلاب ایران، ساختمان مذکور، به موزه نظامی تبدیل شد. مجموعه فوق در سال 1302 خورشیدی، به موزه دانشکده افسری منتقل شده بود، که پس از انقلاب، بخشی از آن مجموعه، به موزه فعلی انتقال یافت. ساختمان موزه، در سال 1360 خورشیدی، توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران بازسازی و در تاریخ 31 شهریور سال 1362 خورشیدی، با نام موزه نظامی افتتاح گردید.
بخشهای مختلف موزه نظامی بدین شرح می باشد:
1- سالن پوشاك ادوار مختلف ارتش ایران
2- سالن سلاحهای سرد
3- سالن مدال و نشان های ارتش و سلاحهای گرم اهدائی به سران ارتش
4- سالن سلاحهای سبك و سنگین
5- سالن سلاحهای خارجی با قدمت طولانی
كاخ نگارستان (كاخ فریده دیبا): این موزه، در شمالی ترین نقطه مجموعه سعد آباد قرار گرفته و دارای معماری منحصر به فرد و زیبایی است. این موزه با هدف برگزاری نمایشگاه های دوره ای مجموعه، در تاریخ 12 اسفند سال 1385 خورشیدی، به عنوان نمایشگاه پوشاک سنتی و طراحی لباس افتتاح گردید و از آن تاریخ تاکنون، میزبان نمایشگاه های متعددی بوده. از مهمترین نمایشگاه های برگزار شده در این موزه، می توان به نمایشگاه نقاشی رنگ روغن روی بوم رضا صمدی، نمایشگاه نقاشی رنگ روغن روی بوم و اکرلیک مینا قویدل و نادر یاسمی (فرزند علی اکبر یاسمی، از شاگردان برجسته کمال الملک)، آثار نگارگری استاد مصطفی بسیمی، آثار نقاشی رنگ روغن روی بوم طاهره چیذری و آثار نقاشی هنرمند معاصر خلیل طوایی حمیدی، اشاره کرد. این ساختمان که در ابتدا جهت سکونت فاطمه پهلوی بنا گردید و بعداً به عنوان محل استقرار فریده دیبا، مادر فرح پهلوی در نظر گرفته شد.
ساختمان این کاخ تلفیقی از معماری سنتی و مدرن می باشد و ورودی اصلی آن رو به شمال دارد. محوطه ورودی از ایوان ستونداری تشکیل شده است که کف آن با سنگ مرمر سفید پوشش یافته و بدنه ورودی به ساختمان تماماً از شیشه می باشد. سقف ایوان ورودی در هماهنگی چشم نوازی با سایر بخشهای داخلی ساختمان به صورت جناقی قاب بندی شده و با سنگ کاری ملون و زیبایی تزئین شده است. سقف فضای درونی نیز با ترکیبی زیبا و موزون از آجرکاری و قاب های گچبری خاص ایرانی تزیین شده و بر میانه قاب های گچبری سقف، لوسترهای برنزی با آرایه های کریستال آویزان می باشد.
.jpg)
سالن شماره یك: این سالن به نمایش آثار قدیم استاد اختصاص دارد كه در آن نقاشی هایی به سبك مكتب هرات، اصفهان و تبریز قرار دارد. معروف ترین آنها چوگان بازی و مناظره شیرین و فرهاد است.
سالن شماره دو: در این سالن آثار استاد كه ملهم از ادبیات فارسی است نگهداری می شود. در این آثار استاد با الهام از یك یا دو بیت شعر از اشعار شاعرانی چون عطار، خیام، حافظ و فردوسی به خلق آثاری زیبا پرداخته است.
سالن شماره سه: به نمایش آثاری از آداب و رسوم مردم اختصاص دارد. مانند: تابلوهای رمال، عقدكنان، سقای شل و…
سالن شماره چهار: این سالن به نقاشی های استاد از چهره مشاهیر و بزرگان اختصاص دارد. مانند: حافظ، سعدی، خیام، عطار، نور علیشاه، و زكریای رازی.
موزه آشپزخانه سلطنتی: آشپزخانه مخصوص سعدآباد به مساحت 800 متر مربع در قسمت مرکز مجموعه، جنب رودخانه دربند قرار دارد. تاریخ ساخت بنا در زمان پهلوی دوم می باشد. این بنا شامل دو طبقه همکف و زیرزمین است و صرفاً آشپزخانه مخصوص کاخ سفید (ملت) بوده. در سال 1354 از طرف یک شرکت آلمانی تمام امکانات آشپزخانه تغییر و به مدرن ترین تجهیزات آشپزخانه ایی مجهز می گردد. آشپزهایی که در این ساختمان مشغول بودند ایرانی و صرفاً جهت محمدرضا پهلوی، فرح و فرزندان آنها غذا طبخ می کردند و در اکثر زمانها (مسافرت های داخلی و خارجی) همراه آنها بودند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی برای مدت طولانی از این مکان جهت انبار مرکزی سعدآباد استفاده می شد. این بنا پس از گذشت 32 سال مجدداً احیا و به کاربری گذشته خود به عنوان موزه آشپزخانه سلطنتی تبدیل و گشایش یافت. موزه جدید دارای یک سالن اصلی است که 4 اتاق با عنوان های: اتاق نمایش اسناد مکتوب و تصویری مرتبط با موضوع، اتاق سرد خانه، اتاق کارکنان آشپزخانه و اتاق ظروف آن را در برگرفته است.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
در نهایت نگاهی کلی به قناتهای باغ سعدآباد:
1- هراش آب (به فتح هاء)
2- قنات قوام الدوله
3- قنات كاخ سنگی
4- قنات جعفرآباد
5- قنات آب نـما
6- قنات كاخ سفید
7 و 8- قنات های دفتر مخصوص
9- قنات جوادیه
10- قنات گلخانه
11 – قنات كاخ شمس
12- قنات خوابگاه