مطالعات طراحی بیمارستان

(در خصوص بیمارهای خصوصی) بیشتر شده است.
عاقلانه نخواهد بود اگر قبول نماییم حتی بخشهای تخصصی نظیر مثلآ زایمان ٬ برای تمام مناطق و نواحی کشور یکسان طراحی و اجراء گردد ؛ مسلمآ علاوه بر اب و هوا و شرایط اقلیمی ٬ در طراحی فضاهای درمانی ٬ مناسبات اجتماعی – رفتارهای قومی و نژادی و دینی و نیز مواردی چون میزان سواد و میزان درامد و . . . همگی در جزییات طراحی ها به خصوص در مشخصات فضاهای عمومی بیمارستان ٬ موءثر و تعیین کننده میباشد .
بیمارستانی که بدون توجه به ویژه گی های محیطی و خصوصیات دمو گرافیکی جمعیت استفاده کننده از ان و صرفآ با تکرار و تکثیر و تقلید نقشه یک بیمارستان از یک کشور و یا شهر و یا منطقه دیگری ٬ احداث یافته باشد ٬ از نظر مقبولیت و موفقیت و تاثیر خدمات و به طبع ان ٬ بهره وری و عملکرد اقتصادی (آنهم در اقتصاد پیچیده و هزار توی درمان) دچار مشکل خواهد بود . به همین دلیل هرگز کپی کاری ان هم در طراحی و نقشه های معماری بیمارستان ها یک کار موفق محسوب نمی گردد و برای حتی یک تیم واحد بیمارستان ساز نیز ٬ اجرای دو بیمارستان کاملآ شبیه هم ٬ یک عیب و نقص در تحلیل ها به شمار خواهد امد.
از طرفی اطاقهایی که فاقد روشنایی طبیعی هستند ؛ ضمن دلمردگی و با هوایی سنگین تر به نظر میرسند . علاوه بر اینها استفادهء مناسب از نور طبیعی در طول روز ٬ به بهره وری انرژی کمک بهتری نموده و هیچگونه هزینه ای را هم در بر ندارد . به تمامی دلایل مذکور عدم استفاده از نور افتاب در طراحی های داخلی بیمارستان را ٬ بایستی یک خطای نا بخشودنی در بعضی بیمارستان های فعلی دانست که جبران هزینه های مادی و معنوی ان علی الدوام بایستی توسط بیمار و بیمارستان پرداخت گردد
معماران معتقدند که پزشکان، پرستاران، تکنسینها و دیگر کارمندان بیمارستان ، نقش کلیدی در طراحی تسهیلات مراکز درمانی جدید دارند و بدون اعمال نظرات تخصصی این اقشار به خصوص پرستاران ، نمی توان انتظار یک بیمارستان کامل را داشت . به کارگیری شیوههای نوین در طراحی به این معنی است که بیمارستانها و مکانهای درمانی علاوه بر برخورداری از امکانات ویژه درمانی ، میبایستی فضایی مشابه هتلها را داشته باشند چرا که تحقیقات نشان داده است این امر به تامین آرامش روانی بیماران کمک شایانی خواهد کرد .
تحقق این مهم با وجود امکانات و مصالح گوناگون امروزی چندان غیرممکن نخواهد بود . برای نمونه بکارگیری سقفهای قدیمی و یا دیوار هایی با مصالح بنایی دیگر منسوخ شده است و بررسیها نشان داده است که در صورت رعایت موارد جدید ، هزینهء احیا و بازسازی بیمارستان ها در اینده و مطابق با طرحهای جدید ان زمانها ، دیگر مانند امروز نیاز به هزینه های مضاعف و کمر شکن نخواهد داشت.
همچنین در طرحهای جدید احداث بیمارستان ها ، گرایش به ساخت اتاقهای خصوصی از چندین جهت گسترش یافته است ؛ اتاق های خصوصی آرام تر هستند و امکان انتقال عفونت از بیماری به بیمار دیگر در این اتاقها معمولا کاهش مییابد و همچنین بیماران خلوت اختصاصی خود را خواهند داشت . گر چه کنترل عفونتهای بیمارستانی از طریق فاضلاب و هوا ، در اطاقهای خصوصی الزاما سیستم های تاسیساتی ویژه تری را هم نیاز دارند .
لذا طراحان و مهندسین بیمارستان ساز ، برای کاهش احتمال انتقال عفونت های بیمارستانی طرحهای تاسیساتی پیچیدهء بسیاری را مد نظر قرار دادهاند که از آن جمله میتوان به راه کارهایی نظیر : بکارگیری مصالح ویژه ، استفاده از رایزرهای متعدد ، استفاده از سیستم های دوبل ، و قرار دادن دستشوییهایی در مکانهای خاص و . . . اشاره کرد . راهنمایی های جدید در مورد شیوه های نوین معماری مراکز درمانی توسط موسسه آمریکایی معماران قرار است منتشر شود . همچنین در طراحی جدید بیمارستانها ، اکثر اتاقهای بیمارستان به صورت خصوصی و تعدادی هم به شکل نیمه خصوصی ساخته خواهند شد .
نورپردازی و تغییر رنگ هم از دیگر اقداماتی است که برای ایجاد تغییر در فضای بیمارستان ها ضروری به نظر میرسد . به اعتقاد معماران و طراحان داخلی بیمارستانها ، به کارگیری شیوههای مذکور موجب به وجود آمدن احساس امنیت و اطمینان در بیماران میشود که همین امر در تسریع بهبود وضعیت جسمانی و روحی آنها میتواند نقش تعیین کنندهای داشته باشد.
به طورمثال فرم های H,T,Y,X نمایانگرراهروهای ارتباطی بخش ها هستند که به شکل برج در طبقات تکرار شده اند. البته دراین فرم ها، بخش ها به شکل راهرویی مستقیم طراحی شده اند و مسائل اقتصادی و عملکردی در این فرم ها بررسی شده اند.
آشپزخانه
استریلیزاسیون
مربع ) است که مستقیما باید از کلیدر اصلی رفت و آمد در دسترس باشد این نسخه پیچ ها دارای یک میز تحریر امکانات شست و شو، سینک ، جایگاه توزین و قفسه های قفل دار هستند .در کنار متصل به محل نسخه پیچی یک انبار خشک و یک انبار دارو(15 متر مربع ) یک سردخانه (10 متر مربع) برای مواد خطر ناک و یک انبار خاموش کردن اتش مطابق با مقررات اتش نشانی وجود دارد . هنگام طراحی ساختمانهای جدید توصیه می شود که یک داروخانه کامل در طرح پیش بینی شود .
؛ضد عفونی و مرتب کردن تخت ها بپردازد .تعویض کامل تخت برای بیماران پذیرفته شده جدید؛ بیمارانی که بیش از 14 روز است بستری هستند ، پس از اعمال جراحی و برگشت بیمار و نیز پس از الودگی جدی لازم است وسعت واحد تخت به تعداد تخت پرستاری بستگی دارد :برای تقریبا 500 بیمار بستری باید یک واحد تخت برای 70 تخت اماده گردد .مرز بندی عملی مستلزم یک جهت پاکیزه و یک جهت غیر پاکیزه است که با اتاق تمیز کردن تخت، اتاق ضد عفونی تشک و لابی کارکنان قابل تفکیک است .برای انجام تعمیرات باید کارگاهی خاص تقریبا به مساحت 35 متر مربع در مجاورت وجود داشتته باشد و به همین ترتیب وجود رختشو خانه ، محل نگه داری رختخواب تمیز تشکها و غیره الزامی به نظر می رسد .اگر برای تمیز کردن تخت ها و تشکها از ماشین الات استفاده میشود در مراحل اولیه باید شرایط خاص تجهیزات مورد استفاده قرار گیرد (مثلا نیاز به اختلاف سطح در کف و ارتفاع )
ارتفاع هال اشپزخانه باید 4 متر باشد اندازه اشپزخانه به تعداد و شرایط بیماران بیمارستان بستگی دارد در اشپزخانه اصلی بهبود 1متر مربع فضا لازم است .یک اشپزخانه مخصوص رژیم غذایی خاص (حداقل 60 متر مربع ) نیز باید در طرح گنجانده شود که شامل یک میز مخصوص سر اشپز (30 متر مربع )برای پاک کردن سبزی و 5 متر مربع برای دفع زباله ها . علاوه بر این پلان باید شامل یک اتاق تدارکات روزانه (8 متر مربع ) یک سرد خانه مخصوص گوشت،ماهی و لبنیات هریک 8 متر مربع و یک انبار پیش از سرد کردن 10 متر مربع بایک واحد فریزر و سرد کننده باشد .قسمت تحویل جنس باید به قسمت اداری مرتبط بوده و دارای فضای نگهداری کافی (15 الی 20 متر مربع ) نیز باشد .انبار اصلی باید نگهدارنده میوه و سبزی (20 متر مربع ،اجناس خشک 20 متر مربع ،و اجناس کنسروی باشد )
هر اتاق جراحی بایستی سه دست و صورت شویی (سینک) که آب را به اطراف نمیپاشد وجود داشته باشدکه از طریق پدالهای پایی کنترل شوند .بایستی دارای دریچه دید باشند و اگر هم برقی هستند بایستی با پدالهای پایی باز شوند. اگر صرفه جویی الویت دارد میتوان از درهای لولایی چرخش استفاده کرد