به گزارش ارگان معماری:میر رضی الدین آرتیمانی مشهور به میر محمد و متخلص به رضی، از شاعران و عارفان مشهور دوران صفویه است. وی در سال 978 ه.ق در روستای آرتیمان، سه کیلومتری از توابع تویسرکان، شهر همدان بدنیا آمد.
پس از ایام کودکی، در حوالی سال هزار هجری قمری به همدان و اصفهان که در آن زمان مجمع علم و ارباب هنر بوده سفر می کند. سرانجام به همدان رفت و در آن جا مشغول تحصیل شد و از شاگردان میر مرشد بروجردی گردید. رضی به علت شایستگی که داشت زود مورد توجه شاه عباس که معاصر وی بود قرار گرفت و در جمع منشیان و میرزایان شاه درآمد. کلمه ی “میر” از آن جهت به رضی اطلاق شده است که مدتی جزء میرزایان بوده است. رضی مدتی بعد داماد خاندان صفوی شد. ثمره این ازدواج ابراهیم ادهم است که فرزند ارشد اوست. وی نیز دارای مقامات علمی و ادبی و عرفانی بوده است.
پس از ایام کودکی، در حوالی سال هزار هجری قمری به همدان و اصفهان که در آن زمان مجمع علم و ارباب هنر بوده سفر می کند. سرانجام به همدان رفت و در آن جا مشغول تحصیل شد و از شاگردان میر مرشد بروجردی گردید. رضی به علت شایستگی که داشت زود مورد توجه شاه عباس که معاصر وی بود قرار گرفت و در جمع منشیان و میرزایان شاه درآمد. کلمه ی “میر” از آن جهت به رضی اطلاق شده است که مدتی جزء میرزایان بوده است. رضی مدتی بعد داماد خاندان صفوی شد. ثمره این ازدواج ابراهیم ادهم است که فرزند ارشد اوست. وی نیز دارای مقامات علمی و ادبی و عرفانی بوده است.
رضی پس از گذران سالیانی از عمر شریف خود، به زادگاهش آرتیمان بازگشت و سر انجام در سال 1037 ه.ق دیده از جهان فروبست. پیکر این عافر و شاعر بزرگ در تپه های زیبا موسوم به “همینه” در شمال شرقی تویسرکان به خاک سپرده شده است. آرامگاه قبلی وی بر اثر گذشت زمان به صورت مخروبه درآمد. در سال 1354 توسط انجمن آثار ملی (میراث فرهنگی) این بنا بر اساس اصول معماری ایرانی شروع به بازسازی شد و در سال 1356 کار مرمت به اتمام رسید.
این بنا مشتمل از بنای آجری و چهار وجهی بوده و در قسمتهای مختلف بنا از چهار ضلعی و مربع استفاده شده. طراح این بنا مهندس جودت و معمار آن حاج هادی کهزادی اهل و ساکن تویسرکان می باشند. این بنا در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و زیر نظر سازمان میراث فرهنگی نگهداری و حفاظت می شود.
ابعاد بنا 10 در 10 و با ارتفاع 6 متر می باشد و بنای اصلی آرامگاه به شكل چهار وجهی با ضلع مساوی (حدود شش متر) احداث شده. همچنین بخش داخلی آرامگاه دارای تزئینت ساده و آجری است که مزار میر رضی با لوحی فلزی حاوی شرح حالش در وسط آن قرار دارد. نمای قبر با ارتفاعی در حدود 40 سانتی متر كرسی چین و در كادری مربع الاضلاع ساخته شده. سقف آرامگاه نیز با شیوه ای بدیع ساخته شده بدین نحو که چهار ردیف دیواره آجری در قالب کادری مربع و میان تهی بصورت متقاطع بر روی هم قرار گرفته و مساحت هر یک از مربع ها از پایین به بالا نصف می شود.
نمای خارجی بنا از هر چهار طرف به صورت سه دهنه طاق نما با بافت آجری ساده جلب نظر می كند و در مجاورت هر یك از دیوارهای بنای اصلی آرامگاه چهار ترك یا دیواره آجری به شكل ستون ساخته شده است. این دیواره های ستون مانند در قسمت فوقانی به وسیله طاق آجری جناقی شكل به هم متصل شده اند و نمای خارجی آرامگاه از هر طرف به شكل یكسان و به صورت سه طاق نمای زیبای كشیده و باریك دارای تركیب هماهنگ و یكدست بوده كه جلوه عارفانه ای به آرامگاه داده است.
این بنا دارای چهار ورودی منقش به كاشی كاری جالب به سبك سنتی با كاشی هایی به رنگ سبز، آبی، فیروزه ای، سفید و سرمه ای با ارتفاعی حدود دو متر است. در وسط متن كاشی كاری ورودی های شمالی و جنوبی در كادری ترنج مانند با رنگ سفید “آرامگاه آرتیمانی” نوشته شده است.
به گزارش پایگاه معماری اَرگان:شهرک اکباتان یکی از بزرگترین شهرکهای خاورمیانه است که در غرب تهران و ناحیه شش منطقه ۵ شهرداری تهران قرار گرفتهاست. این شهرک 59/4 کیلومتر مربع وسعت و 44981 نفر جمعیت دارد. شهرک اکباتان از سمت شرق به کوی بیمه و شهرک آپادانا، از شمال به اتوبان تهران کرج، از غرب به نمایشگاه صنایع هواپیمایی و از جنوب به جاده مخصوص تهران کرج محدود گشتهاست. این شهرک را شرکت عمران و نوسازی اکباتان ساختهاست. شهرک اکباتان در مسیر خط چهار متروی تهران قرار دارد. عمر مفید این شهرک در حدود 300 سال برآورد شده است.
به گزارش پایگاه معماری اَرگان: این شهرک در ابتدای احداثش، به دلیل داشتن معماری یکنواخت و منطبق با الگوهای معماری سبک بینالملل، بسیار مورد انتقاد قرار گرفت و به عنوان محیطی فاقد ظرفیتهای لازم برای ایجاد سرزندگی و نشاط در مجموعه ارزیابی میشد. اما امروزه به دلیل پیشبینیهای لازم در فراهم آوردن زیرساختهای شهری و خدمات مورد نیاز، این شهرک نسبت به بسیاری از شهرکهای جدید، مزیّتهای زیادی دارد و نزد ساکنان دارای اعتبار و ارزش شده است.
خانه ایرج ثابت، کاخ ثابت پاسال کوچه جانسپار (طاهری فعلی)، خیابان جردن
تاریخ اتمام پروژه: حوالی سال ۱۳۵۵
کاخ ثابت پاسال که با عنوان «کاخ ورسای ایران» یا «قصر سنگی» هم شناخته میشود در آغاز متعلق به ایرج ثابت، پسر حبیبالله ثابت (معروف به ثابت پاسال) سرمایهدار نامور ایرانی در پیش از انقلاب بوده است که پس از انقلاب مصادره شد. این ساختمان بهعنوان بزرگترین خانهٔ تهران در انتهای شمالی خیابان جردن در منطقه تجریش تهران جای گرفته است و معماری آن از روی الگوی معماری قصر پتی تریانو در ورسای ساختهشده است.
به گزارش ارگان معماری:مجموعه کاخ های نیاوران، در باغ بزرگی به مساحت حدود 11 هکتار در شمال تهران قرار دارد، که از زیبایی و جذابیت طبیعی و تاریخی فراوانی برخوردار می باشد.
به گزارش ارگان معماری:مقبره الشعرا یا آرامگاه شاعران یکی از گورستان های تاریخی شهر تبریز، استان آذربایجان شرقی است؛ که در محله سرخاب، پیرامون تکیه حیدر در تقاطع خیابان های ثقة الاسلام و عارف واقع شده و در ضلع شرقی بقعه سید حمزه و مقبره قائم مقام و ملا باشی قرار دارد.
معماری ايران از اواخر دوره قاجار و شروع دوره پهلوی دچار هرج و مرج و آشفتگی شد. در معماری پهلوی ما شاهد احداث همزمان ساختمانهايی هستيم كه هر كدام بيانگر يكی از مكاتب فكری دوره هايی مشخص از تاريخ ايران هستند : كاخ مرمر به تقليد از معماری سنتی و عمارت شهربانی كل كشور به تقليد از تخت جمشيد و ساختمانهای بلديه (شهرداری ) و پستخانه به شمال و جنوب ميدان امام ( سپه ) به تقليد از معماری نئوكلاسيك فرانسه ساخته شدند. در معماری پهلوی تلاش می شد كه پيوندی بين سه طيف فكری به وجود آيد : ساختماهای وزارت امور خارجه ، اداره پست ، صندوق پس انداز بانك ملی را در واقع می توان به عنوان نمونه اين گونه ساختمانهای التقاطی نام برد. اين گرايشهای متفاوت و بعضا متضاد در معماری اين دوره ناشی از اختلاف در گرايشهای سياسی و ايدوئولوژيك اين عصر از تاريخ ايران است كه ريشه در جريانهای عقيدتی – سياسی اواخر دوره قاجار و اوايل دوران پهلوی دارد .
به گزارش ارگان معماری: آرامگاه سعدی معروف به سعدیه، محل زندگی و دفن سعدی، شاعر برجسته پارسی گوی است. این آرامگاه در انتهای خیابان بوستان و کنار باغ دلگشا در دامنه کوهی در شمال شرق شیراز استان فارس قرار دارد.
به گزارش ارگان معماری: حافظیه نام مجموعه آرامگاهی در شمال شهر شیراز استان فارس و در جنوب دروازه قرآن است. این مجموعه به دلیل جای دادن آرامگاه حافظ شیرازی در خود، به این نام مشهور شده است.
پل سفید اهواز یا پل معلق نام یکی از پلهای شهر اهواز می باشد که یکی از نمادهای شهر اهواز محسوب می گردد. این پل در سال 1315 ه. خ بر روی رودخانهکارون ساخته شده است. این پل دارای دو قوس بتنی 12 و 20 متری است.
به گزارش ارگان معماری: آرامگاه شیخ الرئیس بوعلی سینا یا آرامگاه ابو علی سینا، بنای یاد بود شیخ الرئیس ابن سینا فیلسوف، دانشمند و طبیب مشهور ایرانی است که در میدان بوعلی سینا در مرکز شهر همدان واقع شده. این اثر در تاریخ 21 اردیبهشت 1376 با شماره ثبت 1869 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
به گزارش ارگان معماری: ملایر یکی از شهرستانهای همدان و سی و پنجمین شهرستان پرجمعیت ایران است. این شهرستان یک پنجم جمعیت استان همدان را به خود اختصاص داده. وسعت شهرستان ملایر 3210 کیلومتر مربع است که نسبت به شهرستانهای مجاور خود بسیار بیشتر است و از لحاظ وسعت، وسیعترین شهرستان در غرب کشور می باشد.
به گزارش ارگان معماری: دانای بزرگ توس (طوس) حکیم ابوالقاسم فردوسی به سال 329 ه.ق (سال مرگ رودکی) در قریه باژ توس متولد شد. او که از معدود شاعران شیعه اسماعیلی یا معتزلی عصر خود بود، عمر گران بهای خویش را در راه پاسداشت زبان و فرهنگ ایران زمین صرف کرد و بزرگ ترین سرمایه فرهنگ ملی ایرانیان، شاهنامه، را از خود به یادگار گذارد.