سی و سه پل یا پل الله وردی خان در شهر اصفهان و بر روی زاینده رود ساخته شده. این پل که شاهکاری بی همتا از آثار دوره پادشاهی شاه عباس یکم است، به هزینه و بازبینی سردار سرشناس او الله وردی خان بنا شده است. نامهای دیگر این پل، سی و سه چشمه، پل چهارباغ، پل جلفا و پل زاینده رود می باشد.
تاریخ بنای این پل را شیخ علی نقی کمره ای شاعر زمان شاه عباس در شعری به گونه ماده تاریخ، سال 1005 هجری به حساب آورده است و این سال، درست همزمان با روزهایی است که خیابان بی همتای چهارباغ هم ساخته شده است. در دوره صفویان مراسم جشن آبریزان یا آب پاشان در کنار این پل صورت می گرفته است و در سفرنامه های جهانگردان اروپایی آن دوران، اشاراتی به برگزاری این جشن شده است. ارامنه جلفا هم مراسم خاج شویان خود را در محدوده همین پل برگزار می کرده اند. این اثر در تاریخ 15 دی 1310 با شماره ثبت 110 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
این پل در گذشته به این دلیل پل جلفا نامیده می شد که، از این طریق به جلفا که تازه احداث شده بود می رسیدند و به الله وردی خان نیز معروف است زیرا سردار مشهور شاه عباس اول که به ساختن این پل مأمور گردید به این نام نامیده می شده. این پل که چهارباغ عباسی را به چهارباغ بالا متصل می کند، در گذشته 40 چشمه داشته اما امروز بیش از سی و سه چشمه آن باقی نمانده است و بقیه آنها مسدود شده اند. این پل 295 متر طول و 13/75 متر عرض دارد.
در طرفین پل معبر باریک مسقفی است که در سراسر طول پل دیده می شود. سی و سه پل دارای یک پیاده رو برای گردش در بالا و یک پیاده رو در پایین است. پیاده رو پایین گذرگاه مسقفی است که میان پایه های مرکزی پل و به فاصله کمی از بستر رودخانه ایجاد شده است.
در ساخت سی و سه پل، از مصالح آجر در قسمت فوقانی و سنگ در طبقه تحتانی پل استفاده شده است. پل الله وردیخان که در سال 1011 هجری بنا شده است از آثار مشهور اصفهان است که اکثر سیاحان و جهانگردان به توصیف آن پرداخته اند. یکی از خارجیانی که سی و سه پل را در اواخر حکومت قاجارها دیده است درباره آن می نویسد: “این بنای زیبا که با وجود مرور زمان با بزرگی و مشخصات آن سالم مانده است ارزش آن را دارد که برای دیدنش به اصفهان رفت، هر چند احتمالا از کسی هم انتظار نمی رود که برای دیدن شاید باشکوه ترین پل جهان چنین کاری بکند.”
تاورنیه سیاح فرانسوى راجع به این پل در سفرنامه خود كه نظم الدوله ابوتراب نورى آن را ترجمه كرده چنین نوشته است: “پلى كه در وسط خیابان تقاطع مى كند موسوم به پل الله وردیخان كه بانى آن بوده است مى باشند و آن را پل جلفا هم مى گویند. این پل تمام از آجر و سنگ بنا شده و سطح آن به یك میزان است. دو طرف آن از وسطش پست تر نیست، 350 قدم طول و بیست قدم عرض دارد و زیر آن چندین چشمه و طاق از سنگ ساخته شده كه خلى پست و كم ارتفاع است، در دو كناره پل راهروى به عرض هشت، نه پا و به طول تمام امتداد پل كه چندین طاق با پایه هاى مرتفع به ارتفاع 25 یا 30 پا سقف آن را نگهداشته اند دیده مى شود. اشخاصى كه مى خواهند هوا خورى كنند وقتى كه خیلى گرم نباشد از بالاى سقف راهروها عبور مى نمایند، اما معبر معمولى از زیر آن راهروها است كه به منزله نرده و نگهبان است. زمین راهرو از سطح پل خیلى بلندتر است و به توسط پله به راحتى بالاى آنها مى روند. فضاى وسط پل مخصوص عبور گارى و دواب است و تقریبا 35 پا عرض دارد. از تمام دهنه هاى زیر پل به واسطه درهائى كه به هر چشمه گذراده اند مى توان عبور نمود. از پلكانى كه در قطر پایه پل ساخته شده از روى پل به زیر چشمه ها و طاق ها پایین مى روند و همینطور پله هایى در دو طرف دارد كه به بالاى مهتابى روى راهروها صعود مى نمایند و عرض راه پله ها بیش از 4 ذرع است و در دو طرف، نرده و محافظى كشیده اند كه از پرت شدن جلوگیرى مى نمایند.”
در كتاب زندگانى شاه عباس اول راجع به جشن نوروز كه شاه در سال 1018 هجرى در روى پل سى و سه پل برگزار كرده چنین نوشته است: “جشن نوروز غالبا از سه تا هفت شبانه روز دوام مى یافت. گذشته از باغ نقش جهان پل الله وردى خان را نیز آذین مى بستند و چراغان مى كردند. گاه به فرمان شاه عباس بر سر پل مراسم گلریزان صورت مى گرفت و گلهاى فراوان در راه شاه و همراهان او ریخته مى شد. از آن جمله در سال 1018 با آنكه جشن فروردین مصادف با ماه محرم بود، به فرمان شاه هفت شبانه روز جشن نوروزى گرفتند و بر سر پل گلریزان كردند و چون مردم اصفهان در چراغان و آذین بندى هنر نمایى بسیار كرده بودند، شاه مبلغ پانصد تومان از مالیات آن سال را به ایشان بخشید.”
در پایان به این نکته بد نیست اشاره کنیم که با خشک شدن آب زاینده رود شکوه و عظمت این پل نیز رو به نابودی است، شاید قدر نشناسی ما نسبت به آب، این نعمت بزرگ الهی موجب خشکی این رود شده است و تاوان این بی حرمتی های ما به نعمت های خدا را آثار نیاکان ما با ترک هایی عمیق بر جانشان می پردازند تا ما کمی دیرتر مورد تنبیه واقع شویم و چه غمی بالاتر از این! خدایا از ناسپاسی ما درگذر و رحمتت را بر ما نازل کن…
تحریریه معماری ارگان می نویسد: از برجستگیها در هنر معماری ساختمان سید علاءالدین، ازاره، سنگهای بینظیر مرمر، کاشیکاری، آیینهکاری، دو جفت در منبت کاری شده، آهوپا کاری (مقرنس کاری) و معرقکاری است. هنر معرقهای لعاب صدفیدار احتمالا از شهرهای اصفهان و یزد به شیراز وارد شده چرا که ساختن کاشیهای معرق و یا مغرق در قرنهای ۹ و ۱۰ هجری برابر با ۱۵ و ۱۶ میلادی به اوج ترقی خود رسید.
به گزارش پایگاه جامع معماری اَرگان:دانشگاه هنر اصفهان که ابتدا تحت عنوان مدرسۀ فارابی و سپس دانشگاه پردیس شکل گرفت، به ترتیبی مأموریت داشت تا دیدگاه مکتب اصفهان را در هنر امروز بازنمایی کند و در بخشهای معماری، هنرهای تجسمی، مرمت و احیای آثار و هنرهای کاربردی آن را ترویج نماید. بدین ترتیب تلاش نمود تا به تدریج ساختمانهایی را در بافت تاریخی تملک و مرمت و بدین منظور به کار گیرد.
معماران ایرانی به دلیل نگاه عالمانه به اقلیم و علم زیست شناسی، عجایبی حیرت انگیز و ماندگار با عنوان کبوترخانههای ایرانی خلق کردهاند که حقیقتا سزاوار است به آنها به عنوان آثاری برتر از عجایب هفتگانه عالم نگاه کرد.
به گزارش ارگان معماری: مقبره میر بزرگ در شهرستان آمل مازندران (خیابان شهید بهشتی- خیابان مهدیه- خیابان شهید مفتح)، واقع شده و در تاریخ 15 دی 1310 با شماره ثبت 59 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
به گزارش ارگان معماری:مقبره سید امین الدین جبراییل، یا بقعه کلخوران، آرامگاه پدر شیخ صفی الدین اسحق اردبیلی جد سلاطین صفوی است و در روستای کلخوران در سه کیلومتری اردبیل واقع شدهاست. روستای کلخوران نیز گاه به نام این بقعه «کلخوران شیخ» خوانده میشود. بنای بقعه مربوط به اوایل قرن دهم هجری قمری است.
به گزارش ارگان معماری: معماری جالب یک پل – دایراه ای – در سواحل جنوبی و زیبای منطقه مالدونادو کشور اروگوئه این روزها در حالی مورد توجه رسانه ها و بخصوص معماران و طراحان حوزه راهسازی قرار گرفته است.معماری این پل مدور زیبا در اروگوئه برای کسانی که از روی آن تردد می کنند نمایش پانوراما زیبایی را از ساحل دیدنی اطرافش به آن ها هدیه می بخشد.با گجت نیوز همراه شوید.
به گزارش ارگان معماری:وقتی صحبت از گنج می شود اولین چیزی كه به ذهن می رسد، سكه های قدیمی طلا و نقره است. اما گنج و سرمایه واقعی همان در و دیوارها و سبك زندگی و معماری گذشتگان ما می باشد كه در بناهای قدیمی از جمله؛ كاروانسراها وجود دارد. هر یك از خشتها و آجرهای كاروانسراها، یك گنج فرهنگی است كه تاریخ و فرهنگ این ملت را حكایت می نماید. این مطلب گوشه ای از اطلاعات کاروانسرایی زیبا، در شهر نطنز استان اصفهان است.
کاخ هشتبهشت یکی از کاخهای تاریخی موجود در شهر اصفهان و ساختهشده در دوران صفویان است. از کلیه کاخهای باصفا و کلاه فرنگی هائی که در این دوره در کنار چهار باغ احداث شده بود فقط کاخ هشتبهشت باقیماندهاست.سبک معماری این بنا به شیوه اصفهانی است. کاخ هشتبهشت که روزگاری زیباترین کاخ عالم هم نامیده میشد در سال ۱۰۸۰ هجری و به روزگار شاه سلیمان صفوی در نزدیکی باغ بلبل ساخته شد.
به گزارش ارگان معماری:گنبد سلطانیه از آثار مهم معماری ایرانی و اسلامی به شمار می رود از حیث تزیین و بزرگی در دنیا مشهور است به طوری که بنای این گنبد بعد از گنبدهای سانتامارینا و ایاصوفیه سومین گنبد بزرگ دنیاست. این گنبد در شهر سلطانیه استان زنجان قرار دارد و با شماره ثبت 1188 در فهرست آثار میراث جهانی به ثبت رسیده است.
به گزارش ارگان معماری:عمارت هشت بهشت یکی از عمارت های تاریخی موجود در شهر اصفهان و به ساخت رسیده در دوران صفویان است. از کلیه کاخهای با صفا و کلاه فرنگی هایی که در این دوره در کنار چهارباغ احداث شده بود فقط کاخ هشت بهشت باقی مانده است. سبک معماری این بنا به شیوه اصفهانی است.
به گزارش ارگان معماری:مقبره پیر پالان دوز در شهرستان مشهد استان خراسان رضوی، خیابان نواب صفوی، ضلع شرقی حرم امام رضا (ع) واقع شده. این اثر در تاریخ 5 اردیبهشت 1356 با شماره ثبت 1375 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
قره کلیسا، کلیسای تادئوس مقدس یا کلیسای طاطاووس، نام کلیسایی تاریخی در استان آذربایجان غربی ایران است. این کلیسا در۲۰ کیلومتری شمال شرقی چالدران در کنار روستایی به همین نام واقع شدهاست. مورخان سدهٔ هشتم هجری به بعد گاهی به مناسبتی یادی از کلیسای تادئوس کردهاند و آن را «قراکلیسا» نامیدهاند. چون قسمت خاوری بنای کلیسا با سنگ سیاه ساخته شده است.