به گزارش ارگان معماری: باغ زینتالملک یا زینتالملوک یکی از آثار به جای مانده از دوره قاجار است که ساخت آن در حدود سال ۱۲۹۰ (ه. ق) توسط علی محمد خان قوام الملک دوم آغاز و در سال ۱۳۰۲ (ه. ق) به اتمام رسیدهاست. خانه قاجاری زینت الملک تنها خانه ای در شیراز است که کل سطحش زیرزمین دارد. در سال ۵۹ و درهنگام جنگ تحمیلی این خانه برای مدتی جایگاه نگه داری جنگ زده های خوزستانی بوده است که در همین مدت بخشی از یکی اتاق ها دچار سوختگی می شود که اکنون بهسازی شده است.
سقف بیشتر اتاق های این خانه چوبی است که با نقاشی تصاویر گوناگونی از حیوانات، پرندگان و گل و بوته آراسته شدهاست.در زیرزمین این بنا موزه مشاهیر فارس همراه با مجسمههای مشاهیر فارس برپا شده است.
در ضلع غربی نارنجستان قوام ، عمارتی زیبا قرار دارد که به دلیل سکونت خانم زینت الملک قوامی ، دختر قوامالملک چهارم، به این نام معروف است. این عمارت که به فاصلهٔ یک کوچه با خانه قوام قرار دارد و به وسیلهٔ یک راه زیرزمینی با آن در ارتباط است، در حقیقت اندرونی خانهٔ قوام و محل رفتوآمد محارم بود. در ورودی خانه زینتالملک معرقکاری شدهاست و با عبور از هشتی، یک راهرو با زاویه شمال شرقی به حیاط راه مییابد. در حیاط علاوه بر ازارههای سنگی حجاری شده و مشبک، دو باغچه زیبا و حوض بزرگ و کوچک مشاهده میشود. کاشیکاری هفت رنگ هلالی که در پیشانی ساختمان جا گرفته از زیبایی خاص برخوردار است و تصاویر خورشید، دو فرشته، دو شیر شمشیر به دست همراه با آیه نصرمنالله و فتحقریب به چشم میخورد. به جز ایوان بدون سقف در شرق حیاط، در اطراف حیاط ۲۰ اتاق وجود دارد که به یکدیگر راه دارند. ساختمان غربی بنا دارای تالار شاهنشین آینهکاری و گچبری با تصاویر اروپایی است. این ساختمان در سه ضلع دارای زیرزمین بسیار وسیع و گستردهای است که امروزه از آن به عنوان نگارخانه استفاده میشود. در این موزه تمامی شخصیتهای برجستهٔ شیراز به صورت مجسمه برای بازدید مردم در آمدهاند.
بنای اندرون زینت الملک مربوط به دوره قاجار است و در شیراز ، خیابان لطفعلی خان زند واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ آذر ۱۳۵۴ با شماره ثبت ۹۳۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
تحریریه معماری ارگان می نویسد: از برجستگیها در هنر معماری ساختمان سید علاءالدین، ازاره، سنگهای بینظیر مرمر، کاشیکاری، آیینهکاری، دو جفت در منبت کاری شده، آهوپا کاری (مقرنس کاری) و معرقکاری است. هنر معرقهای لعاب صدفیدار احتمالا از شهرهای اصفهان و یزد به شیراز وارد شده چرا که ساختن کاشیهای معرق و یا مغرق در قرنهای ۹ و ۱۰ هجری برابر با ۱۵ و ۱۶ میلادی به اوج ترقی خود رسید.
به گزارش پایگاه معماری اَرگان: یکی از ویژگی های ایلات استان فارس سلحشوری آنان می باشد. سعدالله خان از ایلات خمسه در استان فارس همچون رئیس علی دلواری در بوشهر، در برابر بیگانگان قد بر افراشت. از شیرین ترین گویش ها در استان فارس، گویش های “اچمی” لارستانی، لری و قشقائی و گویش عرب خمسه های فارس است. گویش های کازرونی و شیرازی نیز از گویش های شیرین هستند.
اَرگان معماری می نویسد: در این نوشته بسیار کوتاه مجال پرداختن به ضعف مدیریت مسئولان بومی نیست، اما تاریخ با بی رحمی بر ملا کننده این سیل ویرانگر بی تفاوتی ها خواهد شد. از چهار ستون چهار تاقی روستای “محلچه” در بخش شهر اوز یکی از ستون ها بشدت سائیده شده و از میان رفته و بازسازی این ساختمان تاریخی نیز ادامه نیافته و به حال خود نیمه کاره، رها گشته است.
به گزارش ارگان معماری:مجموعه کاخ گلستان، یادگاری به جای مانده از ارگ تاریخی تهران، محل اقامت شاهان سلسله قاجار و از زیباترین و کهنترین بناهای پایتخت دویست ساله ایران می باشد. این بنا روزگاری همانند نگینی در میان این ارگ می درخشید.
معماران ایرانی به دلیل نگاه عالمانه به اقلیم و علم زیست شناسی، عجایبی حیرت انگیز و ماندگار با عنوان کبوترخانههای ایرانی خلق کردهاند که حقیقتا سزاوار است به آنها به عنوان آثاری برتر از عجایب هفتگانه عالم نگاه کرد.
به گزارش ارگان معماری:کاخ چهل ستون قزوین، معروف به عمارت کلاه فرنگی ملیجک، بنایی در شهر قزوین می باشد. کلاه فرنگی ملیجک به سال 1313 هجری قمری ساخته شد. این کلاه فرنگی در حال حاضر جز ساختمان های مجلس شورای اسلامی است و به عنوان ساختمان شماره پنج مجلس شناخته می شود.
به گزارش ارگان معماری:مجموعه کاخ های نیاوران، در باغ بزرگی به مساحت حدود 11 هکتار در شمال تهران قرار دارد، که از زیبایی و جذابیت طبیعی و تاریخی فراوانی برخوردار می باشد.
کاخ اردشیر بابکان در دوران اردوان پنجم واپسین پادشاه اشکانی به دست اردشیر بابکان بنیادگذار سلسله ساسانی در سده ۳ میلادی ساخته شد. کاخ اردشیر بابکان از جاذبههای تاریخی و گردشگری فیروزآباد فارس می باشد.
به گزارش ارگان معماری:تخت جمشید نام محلی پایتخت داریوش بزرگ است که از لحاظ وسعت، عظمت و شکوه، مهمترین مجموعه باستانی هخامنشی در ایران است. این مجموعه بی نظیر در دامنه کوه رحمت (کوه مهر)، در مقابل جلگه مرودشت و 55 کیلومتری شمال شرقی شیراز، استان فارس قرار دارد. یونانیان و به تبع آنها اروپائیان، گاهی آنرا “پرسه پلیس” یا “پرسپولیس” می خوانند؛ اما نام تاریخی آن که در کتیبه های کاخ ها ثبت شده، پارسه به معنای شهر مردمان پارسی است.
ارگان معماری مینویسد:باغ جهان نما یکی از کهنترین باغهای شیراز است که در شمال شرقی شهر شیراز و ضلع شرقی خیابان حافظ (دروازه قرآن) و بالاتر از میدان حافظیه قرار دارد. این باغ در حال حاضر در اختیار صدا و سیمای شهر شیراز است.