یادمان هولوکاست در برلین را میتوان یکی از مهیبترین آثار معماری مدرنیسم در جهان دانست، که توسط معمار آمریکایی پیتر آیزنمن در سال ۲۰۰۵ میلادی طراحی شد. این شاهکار معماری بهصورت انتزاعی واقعه هولوکاست را یادآور میشود.
وقتی نام هولوکاست را میشنویم، خواهناخواه هر انسانی از فاجعهای که رخداده رنج میبرد و اظهار تاسف میکند، بیش از ۷۰ سال است که معماران, هنرمندان، فیلمسازان و غیره تلاش کردهاند هر یک از ابعاد مختلف هولوکاست را بهصورت انتزاعی یا آشکارا شرح دهند. آنچه واضح و مبرهن است جامعه انسانی عظیمی در این جریان از بین رفت و برای بشریت زخم و چنگ عمیقی بر بدنه روح آن باقی گذاشت. موسیقی، فیلم، فضا هر یک میتواند بهنوعی تعیین کننده ارتباط روح دردمند انسانی با واقعیتهای غیرقابل انکار تاریخی باشند. در سراسر دنیا یادمانهای بسیاری برای هولوکاست طراحی و اجرا شد، اما فضایی در قلب برلین وجود دارد که شاید سردترین و به یادماندترین یادمان دنیا، يادمان هولوكاست برلین (Memorial to the Murdered Jews of Europe) اثر معمار برجسته آمریکایی پيتر آيزنمن شما را منجمد میکند. مفاهیم بنیادی اندیشههای آیزنمن تحت تاثیر فیلسوفانی نظیر فردریش نیچه، مارتین هایدگر، ژاک دریدا، ژان بودریار و از طرفی تحت آموزههای روانکاوی زیگموند فروید و ژاک لاکان و همچنین متاثر از افرادی همچون نوام چامسکی بوده است.
۲۷۱۱ بلوک بتنی با الگوی منظم در سطح شیبداری با مساحت ۱۹ هزار مترمربع در جنوب برندنبرگ گیت (Brandenburg Gate) قرارگرفته است. تنها تفاوت این بلوکها به طول دو متر و سی سانتیمتر و عرض نود و پنج سانتیمتر ارتفاع آنهاست.
ارتفاع این بلوکها که بیش از هر چیزی به سنگهای قبر شباهت دارند از ۲۰ سانتی متر تا ۷/۴ متر متغیر هستند. بنابراین این تغییر ارتفاع، باعث میشود که زمين شيبدار سايت، به صورت سطحی مواج از سطوح بتونی به نظر برسد.
سادگی سیستم موجود و اغراق بصری میدان هر بینندهای را برای لحظاتی محصور نسق اتمسفر میکند. حجم انبوه از بلوکهایی سرد و بسامان که انسان را در خود فرو میبلعد. قبل از مقارن شدن با فضا، این بعد پنهان فضاست که بر محیط تاثیر میگذارد؛ سطحی ناهموار و مستور که شاهد را با زمینهای مواج مواجه میکند.
در این یادمان، چشمانداز دور و نزدیک، تفاوتی محسوس دارد. در چشماندازی اولیه نداشتن هیچ ورودی مشخص و دعوت پذیری برای عابر در هر وجه به همراه فضای سرد بلوکهای بتنی در تقابل با پارک سبز سرتاسری خیابان روبرو تضادی بهشدت غیرطبیعی، سنگین، سخت، تیره و عجیب ایجاد میکند. اما با نزدیک شدن به فضای میدان توهم نظم نیز به این ذهنیت اضافه میشود. نداشتن ورودی، خروجی و مرکزیت باعث ایجاد تجربهای متفاوت در ورود و خروج برای بازدیدکنندگان میشود. ارتفاع مبهم در بلوکهای بتنی باعث دعوت مردم به تعامل بیشتر با آنها میشود. بزرگسالان و کودکان آنها با صعود و پرش از یک بلوک بر دیگری نشان از تعامل جذاب انسان با فضا دارد. البته در باور بسیاری از مردم پرشها بیاحترامی به روح فضاست.
بخشی از ماهیت عمومی یادبود پذیرش مردم و واکنش آنها به همراه تجربهای متفاوت است. نمادگرایی در این اثر به حد اعلا میرسد. میدان در جوار دیوار فروریخته برلین است و در ۲۰۰متری درختی بلند، نشانهی مخفیگاه آدلف هیتلر است که گفته میشود در آن خودکشی کرده است. هر بلوک با شکل و اندازهی خاص نشان از منحصربهفرد بودن هر قربانی دارد.
طرح پیتر آیزنمن که در ابتدا پروژهای مشترک با مجسمهساز شهیر ریچارد سرا بود در اول آپریل سال ۲۰۰۳ آغاز شد و در ۱۵ دسامبرسال ۲۰۰۴ به پایان رسید ولی در سال ۲۰۰۵ درست ۶۰ سال پس از جنگ جهانی دوم افتتاح شد. و به عقیده بسیاری یکی از سردترین سازههای موجود در جهان را رقم میزند.
به گفته آیزنمن این اثر عمدا اتمسفری گیج گننده و ناخوانا دارد، به تعبیر دیگری تفاوت ارتفاع در بلوکها چنان است که هر فردی در ابتدای مسیر متوجه آن میشود و آن را تحت تاثیر روانی قرار میدهد. با هر قدمی که برداشته میشود احساسات فرد عمیقتر و خالصانهتر با این فضای شهری گره میخورد.
چنانچه در تصاویر و ویدیوها مشخص است، این بلوکها در لبهی شهری و در برخورد با پیاده راهها ارتفاع کمتری دارد و به مثابه مبلمان شهری عمل میکنند. اما رفتهرفته فضای وهم آلود و ارتفاع بلوکها بیشتر میشود. گویی هر چه به عمق نزدیک میشویم راه فرار محوتر میشود و ناگریز چند دقیقهای از مخاطب خواسته میشود به صدای دیوارها گوش داده شود، به فریادهای بیپاسخ، به برخی از آنچه جامعه یهود سالها پیش با آن مواجه شد.
برای نهمین سال متوالی وین به رتبه اول مرسر در شهرهای با بهترین کیفیت زندگی در جهان می رسد. با وجود نوسانات اقتصادی در قاره اروپا، پایتخت اتریش به ده شهر دیگر در هشت شهر دیگر اروپا پیوست.
تحریریه معماری اَرگان می نویسد: زاویه های تند و فرم های تکه تکه شده. مهم تر از همه اینها ، روابط فلسفی مستحکم از ویژگی های بارز موجود در طرح های اوست . لیبسکیند عمیقا ضد کلاسیک است . در نزد وی قواعد کلاسیک تناسب ، هماهنگی ، نظم ، تقارن و توازن که به شکلی موقر در کاخ قرن هیجدهمی مجاور اثر وی در برلین به چشم می خورد در واقع حکم نظام هایی بسته و منسوخ را دارند .
دره 25 کیلومتری Reis که در آن شهر نشسته است حدود 15 میلیون سال پیش پس از برخورد سیارک با این منطقه باویرا شکل گرفت . علاوه بر خروج از دهانه که در آن شهر ساخته شد، سنگ ریخته گری به هوا از فشار عظیم اثر ضربه زدگی سنگ های موجود برای تشکیل الماس. این برخورد همچنین منجر به ایجاد یک سنگ درشت دانه حاوی کریستال، شیشه و الماس شناخته شده به عنوان suevite .
به گزارش ارگان معماری:خانه برنز توسط پیتر برنز در سال 1901، در Darmstadt آلمان طراحی و ساخته شد. خانه برنز به طرز نامشخصی با سبک آرت نوو کار شده است ولی فرم قائم آن، سقف هرمی پرشیب آن، جناقی های آن و پنجره های جلو آمده زیرسقف ساختمان، به طور محسوسی جدا از خانه های آلمانی طبقه متوسط (بورژوا) در آن دوره نیستند.
اَرگان معماری می نویسد: طراحی معمار آلمانی در مونیخ نمونه ای از تنوع و منطق گرایی است. گالری های مستطیل شکل به صورت متقارن در اطراف بخشی قرار دارند که از طریق سه طبقه بالا می رود.
ارگان معماری میگوید: گفتگو و کشمکش در مورد ساخت و گسترش موزه ی یهود در برلین سالها به طول انجامید و طی این مدت بسیاری از کارشناسان خبره در مورد مفهوم و نتیجه ساخت چنین بنایی بحث و گفتگو کردند. نتیجه این مذاکرات برگزاری مسابقه ای در سال 1988 بود که برنده آن دنیل لیبسکنید (Daniel Libeskind) معرفی شد. معمار برجسته ای که در سال 1946 در لهستان بدنیا آمد و ساخت بخش الحاقی موزه یهو برلین از مهم ترین آثار او به شمار می رود.
به گزارش ارگان معماری:کوپ هیمل بلاو (Coop Himmelblau) عنوان دفتری است که در سال 1968 توسط سه معمار اتریشی با نام های “ولف پریکس”، “هلموت شوایسزینسکی” و “مایکل هلزر” تاسیس گردید.
به گزارش ارگان معماری:مجتمع مسکونی زیمن اشتات برای اقشار کم درآمد و کارگران نیروگاهی، در حومه ی شهر برلین آلمان و در یک سایت وسیع ساخته شد. مدیر طرح این پروژه مارتین واگنر، مسئولیتی برای طرح بالادست سایت به هانس شارون واگذار کرد که شامل پروژه هایی از والتر گروپیوس، هوگو هرینگ و آلفرد فوربات بود.
به گزارش ارگان معماری:مجتمع اقامتی سالمندان البشلس پارک (elbschloss park residence) همچون دهکده ای آرام و کوچک، به دور از هیاهوی شهر “هامبورگ” در آلمان قرار گرفته است.
به گزارش ارگان معماری:اعتبار سبک بین المللی در سال های نخست شکل گیری معماری مدرن، وامدار اندیشه های والتر گریپوس (Walter Gropius) در خصوص ویژگی های معماری عصر جدید است.
به گزارش ارگان معماری:هانس شارون (Hans sharoun) معمار مشهور آلمانی است که آوازه اش را مدیون طراحی ساختمان باشکوهی در برلین آلمان برای کنسرت فیلارمونیک این شهر است. وی طراحی این مجموعه را در سال 1956 آغاز و در سال 1963 به اتمام رساند. این مجموعه جایگزینی بود برای ساختمان کنسرت ویران شده در جنگ جهانی دوم.
به گزارش ارگان معماری:توجه به فضای سبز و سازگاری بنا با طبیعت در طراحی مجتمع های مسکونی اقامتی نکته ای حائز اهمیت می باشد اما هنگامی که ساکنین مجتمع را سالمندان و بیماران تحت مراقبت تشکیل می دهند این اهمیت نیز دو چندان می گردد.