فرم معماری و سازه ، الهام از طبیعت
تبیین مدل مفهومی تاثیر و تاثر فرم معماری و سازه
(الهام از طبیعت)
فاطمه نجاتی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقيقات ، گروه هنر و معماری، تهران، ايران
فرح حبیب استاد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقيقات ، گروه هنر و معماری، تهران، ايران
چکیده
کلید واژه: معماری، سازه، طبیعت، تعامل معماری و سازه
مقدمه
سیر تحول همسازی سازه ومعماری
سير تحول همسازی سازه و معماری در ايران و جهان در 6 ايتم عملکردی، الزامات سازه ای، معيارهای زيبايي شناسي، نيازها و محدوديت های اجرايي و ساخت، نيازهای دوران بهره بردار و زيست محيطي بصورت تطبيقي به شرح جدول ذيل تنظيم شده است.
جدول شماره 1 :مطالعه تطبیقی همسازی سازه و معماری در دوران کهن ایران و جهان، ماخذ نگارنده
جدول شماره 2 :مطالعه تطبیقی همسازی سازه و معماری، دوران معاصر، ایران و جهان، ماخذ نگارنده
چگونگی شکل گیری فرم
منابع الهام از طبیعت
انسان
جهان حیوانات
جهان گیاهان
در دنيای جديد فهم طبيعت و توانايي محاسباتي شبيه سازی فرآيند طبيعي ممکن است. هر کدام بخش های مختلفي دارند مانند تناسب اندام، وراثت، انتخاب ريچارد بونسر در ساختمان بيوممتيک يک سوال مطرح مي کند که چرا بايد از طبيعت کپي کرد، و در جواب اين سوال به اين نتيجه مي رسد که چگونه طبيعت به ما ياد مي دهد که پايداری را بهبود ببخشيم. ساختارهای گياهي گياهان خشکي به دو گروه اصلي آوندی و غير آوندی تقسسم مي شوند. سيستم گياهان آوندی شامل بافت چوب و آبکش است که آوند چوب انتقال آب و مواد محلول و آوند آبکش انتقال محصولات فتوسنتزی را به عهده دارد. اين سيستم آوندی علاوه بر نقش هدايت مواد، همچون ستون های عمودی ازريشه تا داخل برگ ها به صورت پيوسته قرار گرفته اند.
الهام از گیاهان آوندی و انشعابات درختان در طراحی سازه های معماری
روش های الهام از ساختار طبیعت
خيلي از معمارها براين باور هستند که طبيعت مي تواند ماخذ قدرتمند و درستي باشد جاييکه فرانک لوید رایت مي گويد: طبيعت را مطالعه کنيد. طبيعت را دوست بداريد. و به آن نزديک شويد. آن هرگز شما را Fail نمي کند.
در نهايت به اين نتيجه خواهيم رسيد که اکنون توجه بر اهميت زيبايي طبيعي و اهميت هنر معطوف شده است. همانطور که آدورنو مي گويد هنر و طبيعت جدايي پذير نيستند. آدورنو زيبايي طبيعي را جلوه ای از رابطه ی غير ابزاری با طبيعت در اثر ژرف نگريستن به طبيعت که در مقام نمود حاصل مي شود تعريف مي نمايد و همچنين تجربه زيباشناسانه از طبيعت را مانند تجربه ی ناشي از هنر، تجربه ای از تصويرهای ذهني مي داند. در جای ديگر هگل زيبايي را دو نوع بيان ميکند نخست زيبايي طبيعي و دوم زيبايي هنری. کريستوفر الکساندر ميان طبيعت و ذهن انسان رابطه ای عميق تر از آنچه علم و معماری امروزی مدعي اند برقرار است. در گذشته معماری و شهرسازی بصورت ناآگاهانه با نظم طبيعت يعني با نظم فرکتال رشد مي يافت. مصنوعات انسان ساز نيز دارای نظم فرکتال بودند. رايت مفهوم زيبايي را در معماری ارگانيک مي داند.
انسان محاط در طبيعت و منظر فضای مسلط بر انسان است. نظريه پردازاني چون بل و اسپيرن به تحليل ابعاد پنهاني و نشانه های غيرمستقيم طبيعت مانند تنوع، پيچيدگي ها و رمز و راز پرداخته و تلاش کردند باالهام از فرآيندهای طبيعي، الگوهايي برای هويت دهي فضاهای انسان ساخت ارايه کنند. سايمون بل براساس مطالعاتش به اين نتيجه مي رسد که پيوند با طبيعت براساس تجربه و عمل با آن مي تواند احساس بيگانگي را در مجتمع های زيستي کاهش دهد. در اين ميان پديدارشناسي چون شولتز و پالاسما بر مبنای نظريات انديشمنداني چون هايدگر، مونتگمری و هوسرل، حضور طبيعت را در اين امر موثر مي دانند
نحوه ی شکل گیری ساختار سازه در معماری
نمونه موردی خارجی آثار گایارت
ويناروسVinarosشهری است در ساحل دريای مديترانه ی اسپانيا در نزديکي دلتای ابرو”Ebro ” بين بارسلونا و والنسيا. واضح و مبرهن است که صخره ها، درياها و سنگ ها زيبايي منحصر به فردی دارند. اين پروژه با توجه به ابعاد بدن شکل يک صخره در کنار دريا به يک 6ضلعي دست پيدا کردند که با نرم افزارهای پارامتريک به فرم اصلي اين پروژه رسيدند. در اين منطقه سنگ کنگلومرا فراوان است که اين سنگ ها در اثر جزر و مد دچار فرسايش شده اند.
نحوه یرسیدن به ساختار فرم در آثار گایارت
پالزای اقیانوس، تایوان، 2003
نتیجه گیری
منابع
–وفامهر،محسن، تعاملمعماری معماری و تکنولوژی، جلد1 ،انتشارات رز،1391